Mieren

Mieren bestrijden

Gele weidemier – Foto van Sarefo

Mieren stammen af van gravende wespensoorten waarvan de werksters hun vleugels hebben verloren. Dit is nog steeds te zien aan de bouw van de mier die nauwe verwantschap toont met die van de wesp.

Mieren leven in koloniën en hebben elk hun taak, de volgende groepen kunnen onderscheiden worden:

 • Koninginnen: tijdens warme dagen in juni en juli scheuren de mierennesten open en vliegen alle mannetjes en koninginnen naar buiten waarbij de koninginnen met de mannetjes paren in de lucht. Na deze bruidsvlucht  bijt de koningin haar vleugels af en gaat zij op zoek naar een nieuwe nestplaats
 • Mannetjes: dienen enkel voor de voortplanting en sterven daarna snel
 • Werksters: deze groep kan nog eens onderverdeeld worden in verschillende functies:
  • Soldaten: de groep met de grootste klauwen, hoewel de naam het doet vermoeden vecht deze groep niet maar graven zij
  • Verkenners: zoeken naar voedsel buiten het nest. Dit zijn vaak de oudere werksters die het einde van hun leven naderen, indien zij opgegeten worden door een roofdier is het verlies voor de kolonie niet zo groot
  • Verzorgers van de larven
  • Luizenkwekers: kweken luizen als een soort koeien
  • Slavenhalers- en houders
  • Voedselmakers

De werksters zijn in principe steriele dochters van de koningin, het enige doel van de kolonie is dan ook de koningin in leven houden.

De meeste soorten mieren in België zijn zeer vervelend maar niet schadelijk voor de mens. Hier zijn echter uitzonderingen op aangezien verschillende soorten steken of bijten. Sommige soorten zoals de faraomier kunnen bij hun zoektocht naar eten ziektes verspreiden die schadelijk zijn voor de mens. Doordat mieren overal doorlopen kunnen ze gemakkelijk voedsel besmetten. Daarnaast zullen mieren blijven terugkomen naar de plekken waar zij eten gevonden hebben dankzij de feromonen (geurstoffen) die zij nalaten om de weg naar voedsel gemakkelijk terug te vinden. Eenmaal u dus mieren in uw voorraadkast vindt, zullen zij blijven terugkeren.

Een mier is nooit alleen, als u één mier ziet lopen dan zijn er nog duizenden in de buurt. Spoedig ingrijpen is dus noodzakelijk neem nu zo spoedig mogelijk contact op met ons om zo snel mogelijk van uw mierenprobleem verlost te zijn!

Contact

Plan een afspraak in
of bel ons meteen

Mail ons

info@deverdelger.be