processierups

Processierups bestrijden

Processierups – Foto van Zorgwijzer

De eikenprocessierups is de rups van de eikenprocessievlinder. De vlinders zijn vooral ’s nachts actief en komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa.

Levenscyclus en kenmerken

De eikenprocessievlinder leeft slechts één à twee dagen in de periode tussen eind juli en september. In deze dagen leggen de vrouwtjes tot 200 eitjes op jonge bladen aan de zuidkant (zonnige kant) van eiken. In mei komen de processierupsen uit hun eitjes waarop ze tot zes keer vervellen en de kleur verandert van oranje naar grijs.
De processierupsen zoeken ‘s nachts in groep naar voedsel en dit in lange stroken dicht bij elkaar (vandaar de naam). Vanaf begin juli verpoppen de rupsen in vlinders.

Vanaf de derde vervelling ontwikkelen de processierupsen een verdediging door middel van duizenden brandhaartjes (tot 700.000 per rups). Wanneer de rups zich bedreigd voelt, worden de pijlvormige haartjes afgeschoten waarbij ze de huid, ogen en luchtwegen binnendringen met hevige brandende jeuk en ontstekingen tot gevolg.

De oude vervellingen, met de brandhaartjes nog intact, blijven liggen in de nesten. In oude nesten van de processierups kunnen dus nog tientallen miljoenen brandhaartjes liggen die het leven voor minstens twee weken een hel kunnen maken.

Jeuk

Wanneer iemand in contact komt met de brandhaartjes van de processierups, zullen de brandhaartjes een lokale ontstekingsreactie veroorzaken in de vorm van huiduitslag en hevige jeuk. Indien iemand meerdere keren in contact komt met de brandhaartjes van de processierups kunnen de reacties hierop steeds heviger worden. Normaal gezien, behoudens hevige allergische reacties van de persoon in kwestie, gaat de overlast over na een tweetal weken maar in deze twee weken is de overlast dan ook wel groot.

Naast hevige jeuk op de huid kunnen de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen ontstoken geraken wanneer de brandhaartjes ingeademd worden. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met slikken, ademhaling en een geprikkeld neusslijmvlies.

Wanneer de brandhaartjes in de ogen terechtkomen kunnen ze een pijnlijke irritatie veroorzaken en in uitzonderlijke gevallen kunnen ze voor een chronische oogontsteking vormen die enkel kan verholpen worden met een klinische ingreep.

Doordat de brandhaartjes minuscuul zijn (0,2 tot 0,3 mm) kunnen deze meegevoerd worden door de wind. Hierdoor kunt u overlast hebben van de rups, ook al zitten ze niet in de buurt.

Processierups bestrijding

Het is ten sterkste af te raden om zelf processierupsen en hun nesten te bestrijden. Indien u de rupsen op een slechte manier bestrijdt, kunnen ze voor nog meer overlast zorgen.

Met een hogedrukreiniger nesten of rupsen bestrijden zorgt ervoor dat alle brandhaartjes in de lucht terechtkomen waardoor er nog meer overlast is.
Geurvallen dienen aangegeven te worden wat een hele papieren rompslomp en een pak registratiekosten met zich meebrengen.Met een zuiger de rupsen opzuigen kan enkel met industriële zuigers die minstens 100 micrometer kunnen filteren maar de rupsen die dan gevangen worden via een zuiger (of geplukt worden) moeten dan nog op een correcte manier verdelgd worden zodat er niet nog meer overlast is door ze te verbranden in een vuur van minstens 600 graden.

Het is dan ook ten zeerste aangeraden om meteen contact op te nemen met De Verdelger zodat u en uw omgeving geen overlast ondervinden van deze vervelende plaag.

Contact

Plan een afspraak in
of bel ons meteen

Mail ons

info@deverdelger.be