wespen

Wespen bestrijden

Soorten
Er zijn diverse soorten wespen maar niet alle soorten wespen zijn hinderlijk ongedierte. De soorten die de meeste problemen veroorzaken zijn de Aziatische hoornaar, de Duitse wesp (gewone wesp) en de Europese hoornaar. Nesten van deze wespen laat u dan ook het best verdelgen of verwijderen door een professionele verdelger. Andere soorten zijn vaak onschuldig die amper last veroorzaken.

Europese hoornaar – Foto: Accipiter, CC-BY-3.0

De Europese hoornaar is ook gekend als de paardenwesp. Hij is roodbruin van kleur en kan tot 4,5 centimeter lang worden. Zijn steken zijn pijnlijker dan die van de Duitse wesp, de kans op steken is echter kleiner aangezien de hoornaar minder agressief is. Zoals sommigen beweren is de steek van de hoornaar niet dodelijker dan die van gewone wespen of bijen.

Aziatische hoornaar – Foto:, CC-BY-SA-4.0

Sinds 2017 is de Aziatische hoornaar ook in Vlaanderen gesignaleerd. Hij is iets kleiner dan de Europese hoornaar en is volledig zwart. De mythe bestaat dat de Aziatische hoornaar een mens kan doden met één steek, dit echter klopt absoluut niet. In tegenstelling tot de Europese hoornaar komt deze soort slechts sporadisch voor in ons land.

Duitse wesp – Foto: Yug, GFDL-1.2
De Duitse wesp wordt tot 20 mm lang en heeft de kleuren zwart en geel. In België en Nederland is dit een van de bekendste soorten. De Duitse wesp zijn steek kan zeer pijnlijk zijn. Vooral in de zomer kan de Duitse wesp zeer hinderlijk zijn. Ze gaat op zoek naar zoetigheden die vaak te vinden zijn op terrassen, waar ze de bezoekers lastigvallen.
Wespennest – Foto: CC-BY-SA-3.0
Alle drie de soorten behoren tot de papierwespen, ze leven in kolonies en bouwen nesten van houtvezels zodat het nest een papierachtige textuur heeft. Soms is het moeilijk om een wespennest van een bijennest te onderscheiden. Het typerende kenmerk van een wespennest is de papierachtige structuur, de wespen zitten in een typische bol waarbij de wespen niet altijd goed zichtbaar zijn, zeker als het nest verborgen zit in bv. een spouw. Het nest zelf heeft de kleuren zwart en geel.

Bestrijding

Als er veel wespen aanwezig zijn rond uw huis of tuin gaat u best een tijdje de omgeving observeren om te kijken of er zich ergens een wespennest bevindt. Als u het wespennest gelokaliseerd heeft maak dan een afspraak met de brandweer of een professioneel verdelger. Voor de brandweer is dit echter niet prioritair. Het is daarom beter om beroep te doen op een professionele verdelger, dit gaat veel sneller en is meestal ook goedkoper.
Zelf een wespennest verwijderen is absoluut geen goed idee, als wespen zich bedreigd voelen gaan ze onmiddellijk steken. Indien u gestoken wordt door een wesp zal dit een vervelende jeuk en pijnlijke zwelling veroorzaken. Controleer altijd of de angel in het lichaam is achtergebleven, indien deze er nog in zit, verwijder deze dan voorzichtig. Breng daarna ijskoude kompressen aan op de steekplaats. Dit zijn onschuldige gevolgen van een wespensteek en zullen snel genezen.

Wanneer u een steek in de hals of de nek krijgt moet u echter meteen de medische hulpdiensten contacteren. Verschillende mensen zijn ook allergisch voor het wespengif dat de steek teweegbrengt. Dit kan leiden tot de dood, bij mensen die allergisch zijn voor een wespensteek zal de zwelling en de pijn veel heviger zijn, alsook veel sneller opkomen dan bij mensen die niet allergisch zijn. Indien u dit waarneemt, bel meteen het gratis noodnummer 112.

Wespen kunnen voor veel overlast zorgen, vermoedt u dat een wespennest heeft? Neem dan zo snel mogelijk contact op met De Verdelger!

Contact

Plan een afspraak in
of bel ons meteen

Mail ons

info@deverdelger.be