Steenmarters, die schattig ogende, maar hinderlijke wezens, kunnen voor de nodige overlast zorgen. Of ze zich nu onder de motorkap van je auto nestelen of je huis binnendringen, ze kunnen flinke schade aanrichten. Gelukkig is er hulp bij de hand. De Verdelger staat klaar om je te helpen met het beheersen van steenmarter problemen, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier is een uitgebreide checklist om steenmarters buiten te houden en enkele inzichten in wat De Verdelger voor je kan doen.

“Met De Verdelger kun je op twee oren slapen, wetende dat je huis en auto beschermd zijn tegen deze lastige bezoekers.”

 

Wespensteek vs. bijensteek

 

Eerst en vooral, laten we het verschil tussen een wespensteek en een bijensteek duidelijk maken. Hoewel ze beide pijnlijk zijn, hebben ze enkele verschillende eigenschappen. Wespen hebben gladde angel die ze herhaaldelijk kunnen gebruiken, terwijl bijen een angel hebben met weerhaken, die na een steek achterblijft in de huid. Hierdoor kunnen wespen meerdere keren steken, wat betekent dat je mogelijk meer dan één steek hebt. Daarnaast kunnen reacties op wespensteken ook heftiger zijn dan die op bijensteken.

🐝 Wat te doen direct na een wespensteek? 🐝

Verplaats je rustig naar een veilige plek, weg van eventuele andere wespen. Paniek kan ervoor zorgen dat andere wespen ook gaan steken.

Verwijder de angel indien aanwezig, maar wees voorzichtig om deze niet verder in de huid te duwen. Gebruik een pincet of de zijkant van een bankpas om de angel voorzichtig uit de huid te schrapen. Let ook op met het gebruik van een pincet zodat je het gif niet extra uit de angel drukt.

Reinig de gestoken plek met water en zeep om het risico op infectie te verminderen.

Breng een koud kompres aan op de plek van de steek om de zwelling en pijn te verminderen. Een ijsblokje in een doek gewikkeld werkt ook prima.

Symptomen van een allergische reactie

 

Hoewel de meeste wespensteken slechts milde symptomen veroorzaken, kunnen sommige personen wel een ernstige allergische reactie ontwikkelen, genaamd anafylaxie. De symptomen van een allergische reactie kunnen zijn:

  • Zwelling van het gezicht, de lippen, tong of keel
  • Benauwdheid of piepende ademhaling
  • Duizeligheid of flauwvallen
  • Nauwelijks meer urine
  • Een gevoel van paniek of angst

Eerste hulp bij een allergische reactie 🚑

Bij tekenen van een ernstige allergische reactie moet je onmiddellijk hulp inroepen via het noodnummer. Als de persoon een epinefrine auto-injector bij zich heeft, gebruik deze dan zoals voorgeschreven. Maar onthoud dat een epinefrine auto-injector geen vervanging is voor medische hulp, dus bel altijd een ambulance.

Wat je NIET mag doen na een wespensteek?

🚫

Knijp of druk niet op de steek: Hierdoor kan er meer gif in de huid worden geïnjecteerd.

🚫

Krab de plek niet: Dit kan de huid beschadigen en het risico op infectie vergroten.

🚫

Zuig het gif niet uit: Dit kan de verspreiding van gif in je mond veroorzaken.

🚫

Breng geen azijn, urine of alcohol aan op de steek: Dit kan de pijn verergeren en het risico op infectie vergroten.

Nu je weet hoe je een wespensteek kunt behandelen en waarop je moet letten bij een allergische reactie, ben je goed voorbereid om die zomerdagen ten volle te benutten zonder je zorgen te maken over een ongewenste ontmoeting met een wesp. Heb je toch last van een wespenplaag in je tuin? Geen zorgen! Voor grote wespenproblemen kan je beroep doen op “De Verdelger,” dé expert in het bestrijden en verwijderen van wespennesten.