Motten
Motten bestrijden
‘s Ochtends die favoriete trui of jeans uit de kast halen en vaststellen dat er kleine gaatjes inzitten? Het is een heel herkenbaar probleem. De kans is groot dat je te maken hebt met een mottenplaag. Motten worden vaak gezien als ongedierte, en terecht. Ze kunnen kleding en meubels vernielen en voedsel ruïneren. Mottenplagen zijn een veelvoorkomend probleem in veel huishoudens.
Motten lijken misschien ongevaarlijke beestjes, maar deze gevleugelde insecten kunnen wel degelijk schade aan de mens toebrengen. De bacteriën die ze met zich meedragen veroorzaken vaak ziektes of mogelijke voedselvergiftiging. Hoewel het risico om ziek te worden van een mot relatief laag is, is het toch belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke gevaren.
Het is beter om een mottenplaag te voorkomen dan om er één te genezen. Maar hoe vermijd je dit kleding-etend ongedierte?
Motten in huis?
Wanneer komen motten voor?
Er zijn een aantal verschillende factoren die de mottenpopulatie kunnen beïnvloeden. De tijd van het jaar heeft het meeste invloed. Sommige soorten komen namelijk alleen in bepaalde seizoenen voor. Als het weer in de late lente en vroege zomer begint op te warmen, zie je vaak het meeste motten rond jouw huis fladderen. Motten zijn meestal ‘s nachts actief, hoewel er een paar soorten zijn die overdag leven. De soorten die ‘s avonds actief zijn, gebruiken het maanlicht om te navigeren. Ook kunstmatig licht heeft een invloed op het al dan niet tevoorschijn komen van deze insecten. Ze worden hierdoor aangetrokken waardoor je ze vaak rond lampen en straatlantaarns ziet vliegen. Als je ’s nachts een mot rond jouw huis ziet vliegen, is dat waarschijnlijk omdat hij wordt aangetrokken door het licht.
Welke motten komen het meeste voor?
De mot die de meesten van ons kennen, is de kledingmot. Vaak is het deze mot waar we het meeste last van ondervinden. In België en Nederland komt deze soort vaak binnenshuis voor. De mot voedt zich met natuurlijke en organische materialen die we vaak terugvinden in kledij. Katoen, linnen of wol? Deze maken allemaal deel uit van het dieet van deze nachtvlinder. Het vrouwtje legt daarna een 50-tal eieren in de buurt van jouw kledij. Om een plaag van dit soort motten te voorkomen, leg je het best mottenballen in jouw kledingkast.
De voorraadmot, soms meelmot genoemd, komt ook vaak in België voor. In tegenstelling tot de kledingmot, vinden we deze niet in onze kledingkasten maar in de keukenkasten terug. Deze soort heeft het namelijk niet op jouw kledij gemunt, maar op jouw voedselvoorraad. Nadien legt deze nachtvlinder haar eitjes in jouw open voedingsverpakkingen. Na het ontpoppen van de eitjes verspreiden de larven zich verder in jouw keukenkast.
De aziatische mot komt in tegenstelling tot de andere twee soorten niet binnenshuis maar buitenshuis voor. Deze mot is een ware plaag voor jouw tuin. We kennen deze soort ook nog onder een andere naam, de buxusmot. De aziatische mot kwam een kleine tien jaar geleden naar Europa. We herkennen de volwassen rupsen vaak aan hun felgroen lijfje. Op één buxusplant kunnen meerdere rupsen voorkomen. Hoe groter ze worden, hoe meer blaadjes ze aantasten. Na enige tijd ontpopt de rups zich tot een buxusmot. Deze zal van plant naar plant vliegen om daar haar eitjes te leggen voor de volgende generatie.
Ten slotte kennen we ook nog de rioolmot of rioolvliegjes. Zoals de naam al doet vermoeden, komt deze soort vaak voor als er rioolproblemen zijn. Deze hardnekkige vliegjes overleven op rottend materiaal, bacteriën en schimmels. Een verstopte leiding of kapotte gootsteen is dus de perfecte broeihaard voor deze motmuggen. Aangezien ze aanzienlijk kleiner zijn dan de andere motsoorten, kunnen ze zich makkelijker verstoppen. Om er dus helemaal zeker van te zijn dat u van deze rioolvliegjes verlost bent, schakelt u dus best een professional in.
Wat kan je doen om een mottenplaat te voorkomen?
Mottenplagen kunnen een ernstig probleem zijn in jouw huis. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om mottenplaag te voorkomen. Ten eerste, hou jouw huis schoon en vrij van rommel. Dit voorkomt mogelijke schuilplaatsen voor motten. Ten tweede: bewaar voedsel in luchtdichte verpakkingen of in de koelkast. Zo voorkom je dat motten bij het voedsel komen en eitjes leggen. Gebruik tenslotte mottenvallen of insectensprays rond jouw huis om eventueel aanwezige motten en larven te doden.
Vinden de motten toch een weg naar je huis of tuin? Schakel dan een professional in om deze te bestrijden.
Motten in huis?
Als je motten ziet rondvliegen in jouw huis of kantoor, is dat een goede indicatie dat je last hebt van een mogelijke plaag. De aanwezigheid van larven is ook een duidelijke indicatie dat er zich een nest begint te vormen. Larven zijn de kleine, wormachtige beestjes die zich voeden met stoffen, voedsel of planten. Als je kleine gaatjes in je kleding vindt of kleine wormpjes ziet rondkruipen, contacteer je dus best een professional om deze vroegtijdig te verwijderen.
Wat kan je zelf doen aan een mottenplaag?
Als je te maken hebt met een mottenplaag, kun je het beste contact opnemen met een professional. Zij kunnen jou helpen om van de motten af te komen en uit te zoeken wat hen in de eerste plaats heeft aangetrokken. De Verdelger zorgt voor een snelle en efficiënte bestrijding.
Hoe gaan wij te werk om een mottenplaag te bestrijden?
Het mottenprobleem is zo groot geworden dat je een ongediertebestrijder wilt inschakelen? Maak je geen zorgen. De Verdelger gaat voor jou als volgt te werk: eerst zal één van onze experten jouw woning of tuin komen inspecteren. Na het vaststellen van de plaag en de oorzaak, bespreken we met jou de geschikte bestrijdingsmethode. Na goedkeuring gaan we onmiddellijk voor jou aan het werk om het probleem én de oorzaak aan te pakken!
Prijslijst
Motten bestrijden | vanaf | € 190 |
Contact
Contact opnemen
Voor 12u bellen is dezelfde dag nog bestrijding
*Onder voorbehoud en afhankelijk van de binnengekomen aanvragen.