PROCESSIERUPS

Processierups bestrijden?

Of laat je contactgegevens achter & wij bellen jou op.

Processierups bestrijden

De processierups kan een ware plaag zijn voor menig tuin- en boomliefhebber. Deze rupsen ontstaan uit de eitjes van motten die slechts enkele dagen leven. Op een paar dagen tijd leggen deze nachtvlinders wel heel wat eitjes – meestal op een eikenboom – die uiteindelijk uitgroeien tot rupsen.

Deze rupsen verspreiden zeer kleine haartjes die in de opperhuid dringen en hevige jeuk en branderigheid kunnen veroorzaken. Bovendien veroorzaken ze ook ademhalingsproblemen indien ze in de luchtwegen terechtkomen. Daarnaast is het ook net zo schadelijk voor jouw huisdieren. De processierups bestrijden is dus de boodschap.

Processierupsen bestrijden? Eerst belangrijk om te weten wanneer ze voor komen?

 

Vooral in de lente en zomermaanden zorgen deze processierupsen voor heel wat overlast. De larven van de vlinder ontpoppen in de lente en de rupsen verpoppen uiteindelijk tot een mot tegen het eind van de zomer. De rupsen verdwijnen dus vanzelf, maar de nesten blijven wel bestaan. Deze nesten zijn gemaakt van net dezelfde brandharen die op de rups zitten en kunnen dus zelfs na de zomer nog voor jeuk en branderigheid zorgen. Er kan dus eigenlijk doorheen een langere periode last ondervonden worden van de eikenprocessierups.

Wat kan je doen om een (eiken)processierups te voorkomen?

 

Biodiversiteit is je beste vriend tegen de eikenprocessierups. Laat de natuur dus maar zijn gang gaan. Door sluipwespen zullen de rupsen in een vroeg stadium doodgaan en nadien smullen de koolmezen en verschillende andere dieren van deze eikenprocessierupsen. De gouden tip is dus om je tuin zo goed mogelijk in te richten voor vogels en insecten en die rupsen eten. 

Hoe herken je de processierups?

De nesten van de processierups zijn eenvoudig te herkennen. Meestal wordt het nest gevormd op de stam van een boom (dikwijls een eik) en ziet dit eruit als een spinsel van vervellingshuidjes en brandharen. Ook de rups zelf is makkelijk te onderscheiden door zijn beharing. Wanneer de rups ontstaat uit de larven hebben ze dikwijls een oranje kleur, maar wanneer ze volgroeid zijn, verandert de kleur naar grijs. Verder kan een kaalgevreten eikenboom ook een goede indicatie zijn dat er processierupsen actief zijn, indien het nest zelf niet meteen zichtbaar is. Lees ook onze blog voor meer info over ongedierteplagen in de tuin

   

Vóór 12u bellen = dezelfde dag nog bestrijding

Hoe kan je de rups bestrijden?

De enige goede oplossing om deze rupsen te bestrijden en verdelgen is om de hulp in te schakelen van een professionele ongediertebestrijder. Indien je de nesten zelf probeert te verwijderen, bestaat de kans dat je de brandharen van de rups op je lichaam krijgt of zelfs buren en omstaanders overlast bezorgt. De haartjes kunnen tot wel 100 meter wegvliegen en zijn dus geen lachertje. De hulp van een expert is dus zeker aangeraden.

Hoe gaan wij te werk om de processierups te bestrijden?

 

Het is van zeer groot belang om een nest met de nodige veiligheidsmaatregelen te benaderen en te verwijderen. Onze medewerkers zorgen ervoor dat er geen contact kan gemaakt worden met de haartjes van de rupsen en zichzelf. In de meeste gevallen worden de nestjes verbrand met een telescopische brander die tot wel 6 m hoog reikt.

Indien de boom of het gebied te droog is om vuur te gebruiken kunnen de nesten weggezogen worden. Bij deze methode is er alleen meer kans dat de haartjes alsnog in het rond vliegen en allergische reacties veroorzaken bij onbeschermde omstaanders. Daarom raden wij aan om tijdens de behandeling gezellig binnen te blijven tot de klus geklaard is.

 

Processierupsen bestrijden in jouw regio? Geen probleem! De verdelger is actief in heel Vlaanderen en komt graag ter plaatse om je zo snel mogelijk te helpen met het bestrijden van de rupsen.

 

 

Prijslijst
Processierupsen bestrijden vanaf €125

Aan elke ongediertebestrijding gaat een inspectiebezoek voorafgaand van € 50. De kostprijs van het inspectiebezoek wordt in mindering gebracht op de eindfactuur.
Bekijk onze prijslijst en de betaalmethoden

Zeer correcte en snelle communicatie en interventies, fijn bedrijf om mee te werken en doen hun werk uitstekend!

Katrien K.

invisible id

Contacteer me

Vul het formulier in en een van onze medewerkers contacteert je binnen de 24u.
Alle velden zijn verplicht, behalve die waar “optioneel” staat.

1 + 1 =

TIPS & TRICKS ONGEDIERTEVERDELGING

BEKIJK OOK

Contact

Plan een afspraak in
of bel ons meteen