Iedereen kent het wel: Je pakt een bakje op met groenten en fruit, en een zwerm fruitvliegjes stijgt als een wolk op. Dit is een uiterst onaangenaam, maar courant fenomeen, voornamelijk in de zomer. En nu het stilaan begint op te warmen, duiken ook de fruitvliegjes net iets sneller op.

Fruitvliegjes – of azijnvliegjes – zijn een zeer vervelende huisgenoot, die je liever buiten houdt. Ze kunnen tot wel 500 eitjes leggen en planten zich voort in slechts enkele dagen. Het resultaat: een plaag op zeer korte tijd. 

Fruitvliegjes bestrijd je best zo snel mogelijk, aangezien deze beestjes voor serieuze hygiënische problemen kunnen zorgen. Preventie is hierbij de sleutel tot succes, maar als je al met fruitvliegjes zit, dan kan je het probleem ook actief aanpakken. Ons advies kan je hieronder lezen.

 

Feitjes over fruitvliegjes

 

Fruitvliegjes zijn insecten van 1 tot 4 mm die zich voornamelijk voeden van gistende vloeistoffen en rottend fruit. Deze dienen niet enkel als voedselbron, maar hier leggen ze ook hun eitjes in, waar de larven zich vervolgens kunnen ontwikkelen. De larven van de fruitvliegjes voeden zich voornamelijk met bacteriën en schimmels. 

De ideale omgeving voor een fruitvlieg is een omgeving met rottende planten en vruchten, uitwerpselen van organismen, zwammen en gistende vloeistoffen. Als fruitvliegjes in jouw keuken zitten, dan is dit natuurlijk erg wansmakelijk! Om hygiënische problemen te voorkomen is het dus aangeraden om er korte metten mee te maken.

Het risico op fruitvliegjes te beperken

Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ geven we hier een paar tips mee om je huis fruitvliegproof te houden.

  • Maak gootstenen en afvoerputten proper en houd vuilnis- en recyclingbakken altijd schoon. Op warme dagen gaat het fermentatieproces sneller, waardoor deze bakken anders een waar paradijs worden voor fruitvliegjes en larven. 
  • Bewaar ook geen compostbak in je keuken zodat er geen rottende groenten en fruit achterblijven. Vermijd voedselresten op alles soorten gerief en zet de afwas zo snel mogelijk in de vaatwasser. Afval met etensresten kan je ook best zo snel mogelijk weggooien in een buitenafvalbak. 
  • Controleer ook vaak de plaats waar je groenten en fruit bewaart op fruitvliegjes. Als er ook maar één rottend element in zit, dan zullen de andere groenten en fruit ook vol met fruitvliegjes hangen. 
  • Maak je keuken op regelmatige basis proper en verander vaak van spons, handdoeken en ander schoonmaakgerei, aangezien fruitvliegjes hier ook eitjes in kunnen leggen.

 

Ten aanval te gaan

Wanneer preventie niet helpt, dan moet er actie ondernomen worden. Het heeft geen nut om fruitvliegjes met een theedoek of met een stofzuiger achterna te gaan. Keer de rollen om en maak een fruitvliegjesval. Deze methode is dierenleed proof, simpel en erg gemakkelijk om fruitvliegjes te vangen. Neem een oude confituurpot, steek er een stukje rijpe banaan of bananenschil in en zet er een papieren trechter/papieren kegel in. Het uiteinde van het gaatje moet zeer klein zijn: de fruitvliegjes moeten er in kunnen, maar niet uit. Plak de buitenkant tegen de pot af met tape zodat ze er via deze weg niet uit kunnen. 

Zet één of twee van deze vallen bij de bron en wacht even af: na een paar uur zal de zwerm zich in het potje verplaatst bevinden. Na drie dagen zou de val vernieuwd moeten worden. Je kan daarna de fruitvliegjes terug vrijlaten in de natuur. Indien je geen banaan voorhanden hebt, kan water met ciderazijn en een beetje afwasmiddel ook een goede truc zijn, maar bij deze methode zullen de fruitvliegjes verdrinken. 

 

Hulp nodig bij het bestrijden van fruitvliegjes?

Blijven de fruitvliegen na al deze inspanning nog steeds aanwezig in het huis? Dan is het om hygiënische redenen belangrijk om snel in te grijpen en professionele hulp in te schakelen. Als fruitvliegjes de keuken onveilig maken, dan is namelijk er een kans dat ander ongedierte dit ook doet. Aarzel in dat geval niet om contact op te nemen met De Verdelger om extra tips en tricks te verkrijgen tegen allerlei ongedierte.

Plan een afspraak in
of bel ons meteen