Ratten en muizen zijn geen pretje om in huis te hebben en het kan bovendien heel moeilijk zijn om er vanaf te geraken. Dergelijke plagen voorkomen is dan ook beter dan ze moeten te bestrijden. Wanneer jouw huis of bedrijfsgebouw eenmaal onderdak biedt aan de kleine knaagdiertjes kunnen ze dan ook heel wat schade berokkenen. Ontdek in dit blogbericht van wat je gevrijwaard kan blijven als je ratten en muizen effectief kan weghouden van jouw pand én hoe je dit doet.

Schade aangericht door muizen en ratten

Ratten en muizen kunnen heel wat schade veroorzaken aan huizen, appartementen, bedrijfsgebouwen en vrijwel elk type gebouw. Het kan je dagdagelijkse activiteiten zwaar in het gedrang brengen, maar ook op professioneel vlak kan het in extreme gevallen betekenen dat de bedrijfsactiviteiten niet meer uitgevoerd kunnen worden.

 • Ratten en muizen knagen op alles wat ze nuttig vinden bij het bouwen van hun nesten. Dit kan gaan van hout tot papier of zelfs bedrading. Dit brengt uiteraard heel wat risico’s met zich mee om kortsluiting te veroorzaken en in de slechtste gevallen zelfs brand.
 • Ook meubels zijn niet veilig voor de knaagdieren aangezien ze er dikwijls de ideale verblijfplaats in zien. Gestoffeerde meubels zullen ze openknagen en er hun nest in bouwen. Let dus zeker op indien je bijvoorbeeld oude meubels stockeert op zolder of in een berging.
 • De isolatie blijft ook niet gespaard. Ratten en muizen zullen de isolatie binnendringen en de zachte materialen gebruiken om hun nestjes mee uit te bouwen. Hierdoor ontstaan gaten in de isolatie, wat uiteraard nefast is voor onder het binnenklimaat van jouw woning of bedrijfspand.
 • Verder wordt ook de algemene hygiëne verstoord door de aanwezigheid van ratten en muizen. Tijdens hun zoektocht naar materialen om hun nest mee te bouwen, laten ze urinesporen en uitwerpselen achter. Dit verontreinigt niet alleen de omgeving, maar is ook een teken naar andere ratten en muizen toe dat die omgeving prettig is om te vertoeven.
 • Tenslotte blijft de hinder die je ondervindt van ratten en muizen niet alleen beperkt tot binnenin de woning, maar ook de omgeving van het gebouw kan er beschadigd door worden. Bij enorme muizen- en rattenplagen is het niet uitzonderlijk dat ze zelfs tuintjes beginnen omwoelen en zelfs tunnels graven onder het gebouw.

Tips om het risico op knaagdieren te beperken

De aanwezigheid van ratten en muizen in jouw woning of bedrijfspanden is reden genoeg tot bezorgdheid. Tenzij het gaat om een muisje of ratje als huisdier in een kooi, is het geen pretje als je er mee te maken krijgt. Met deze tips kan je jouw pand wel al een flink stuk minder aantrekkelijk maken voor knaagdieren.

 • Blokkeer alle mogelijke ingangen
  Muizen en ratten banen zich een weg door alle spleten en scheuren. Door regelmatig een inspectieronde te voeren en mogelijke funderingsscheuren op te vullen, blokkeer je ook de toegang voor muizen en ratten.
 • Hou vogelvoederhuisjes ver van huis weg
  Aangezien knaagdieren op zoek gaan naar alle mogelijke voedingsbronnen, zijn ook de vogelvoederhuisjes een ware traktatie voor hen. Hou deze huisjes dus zo ver mogelijk weg van je woning, zodat de knaagdieren die er zich ook te goed aan doen geen onderdak zoeken in jouw huis.
 • Andere dierenvoeding goed afsluiten
  Heb je nog andere huisdieren? Sluit dan zeker alle dierenvoeding goed af. Droge korrels voor katten of honden zijn namelijk ook voor ratten en muizen een heerlijke maaltijd. Stockeer jouw dierenvoeding bij voorkeur in verzegelde, luchtdichte opslagcontainers zodat ratten en muizen er niet bij kunnen.
 • Afvalbakken verzegelen
  Vuilnisbakken en containers die zich naast het huis of bedrijfsgebouw bevinden zijn een ware lokroep voor allerlei ongedierte. Ook ratten en muizen komen er dus op af. Hou ze indien mogelijk goed afgesloten en bij voorkeur ver genoeg van het gebouw. Vuilnisbakken op een verhoogje plaatsen kan ook al wonderen doen om het ratten en muizen extra moeilijk te maken.
 • Extra aandacht voor hygiëne
  Ratten en muizen hebben een hekel aan netjes opgeruimde plaatsen. Hou dus zeker jouw woning of bedrijfspand kraaknet en voorkom zo dat er ongewenste bezoekers onderdak vinden in jouw gebouw. Een extra schoonmaakbeurt om alle mogelijke kruimels en restjes te verwijderen, zorgt er voor dat jouw pand een onaangename verblijfplaats wordt.
 • Kat en muis?
  Een van de betere middeltjes om de aanwezigheid van ratten en muizen te voorkomen is om een ander dier in huis te halen. Een kat of een hond zijn beschermers van hun territorium en zullen indringers, zoals muisjes of ratten verjagen of vangen.

Last van ratten en muizen in jouw woning of bedrijfspand?

Kan je met bovenstaande tips toch de aanwezigheid van ratten of muizen niet voorkomen? Dan is het belangrijk om snel in te grijpen en de professionele hulp van De Verdelger in te schakelen. Wij stellen de oorzaak vast en wat hier kan aan gedaan worden om na onze bestrijding van de plaag, muizen- en rattenvrij te blijven in de toekomst.

Plan een afspraak in
of bel ons meteen