Wespen verjagen: feiten en fabels

by | apr 18, 2023 | Ongedierte

Iedereen heeft de onaangename aanwezigheid van wespen wel al eens ervaren tijdens een zomerse buitenactiviteit. Wespen zijn ongetwijfeld een van de meest gevreesde insecten, wegens hun agressieve reputatie en pijnlijke steken. Het is dan ook begrijpelijk dat veel mensen op zoek gaan naar manieren om wespen te verjagen. Ondanks dat dit lastig is, zijn er wel degelijk enkele middeltjes die echt werken. Daartegenover staat ook dat er in de loop der tijd enkele mythes en fabels ontstaan zijn over wondermiddelen om de kleine diertjes weg te jagen. In deze blog zetten we enkele feiten en fabels over het verjagen van wespen op een rijtje. Zo kan je volop genieten van de zomer zonder last te hebben van deze hinderlijke insecten.

Wespen zijn nutteloos

fabel

Hoewel wespen vaak vervelend zijn voor mensen, hebben deze dieren wel degelijk nut. De wespen die in de zomer voor overlast zorgen, zijn werksters die uitvliegen om voedsel te verzamelen voor het wespennest. Dit gebeurt meestal tegen het einde van juli, wanneer het nest volgroeid is. Wespen zijn vooral aangetrokken tot zoete voedingsmiddelen, maar ook tot vlees. Hoewel het vervelend kan zijn om ze in de tuin te horen zoemen, is het niet nodig om ze te bestrijden wanneer ze geen overlast veroorzaken. Het is namelijk belangrijk om te onthouden dat wespen ook nuttig zijn, omdat ze vliegen en muggen eten en op die manier een belangrijke rol spelen in de natuurlijke balans en andere insectenplagen mee helpen voorkomen.

Wespen zelf verjagen

Wespen verjagen via geuren

wepsen verjagen via geur
wepsen verjagen via geur

Wanneer je het internet moet geloven, is dit een van de meest voorkomende tips om wespen te bestrijden. Zo worden verbrande koffie, azijn, kruidnagel, citroensap, wierook, knoflook, ui, citronella, eucalyptus, alsem, brandende gemalen koffie, koper(en) munten, ammoniak en rozemarijn op de barbecue vaak aangehaald als effectieve middelen tegen wespen. Dit is een mythe en werkt niet. 

Het is wel zo dat wespen aangetrokken worden door bepaalde geuren en dat ze andere geuren minder fijn vinden. Wespen houden niet van bovenstaande onaangename geuren, maar ze laten zich er ook niet door verjagen, zeker niet wanneer er andere aangename geuren voor wespen ook in de buurt zijn.

fabel

Wespen verjagen naar een andere plek via geuren

Wespen verjagen naar een andere plek via geuren
feit

Zoals hierboven reeds vermeld kunnen wespen aangetrokken worden door bepaalde geuren. Wespen houden van suikers en eiwitten, die ze voornamelijk uit vlees halen. Daarom zullen ze snel op de geur van vlees en zoete vloeistof afkomen. Zelf een wespenval maken en deze ergens in de buurt plaatsen, om wespen daarheen te lokken is dus geen slecht idee.

Een wespenval maken is eenvoudig en goedkoop en kan helpen om wespen tijdelijk op afstand te houden. Een van de beste manieren om een wespenval te maken, is door een plastic fles te gebruiken. Vul de eerste 5 tot 10 centimeter van de fles met een zoete vloeistof. De combinatie van bier met limonade of limonadesiroop is het meest aangewezen om enkel wespen, en geen bijen of hommels, aan te trekken. Het is echter wel belangrijk om te vermelden dat dit slechts een tijdelijke methode is. Wanneer het geen dodelijke wespenval is, zullen wespen na enkele tientallen minuten toch nog eens langs de rijkelijk gevulde tafel passeren voor andere zoetigheden of vlees. Het blijft dan ook belangrijk om voedsel af te dekken en de vuilnisbakken op tijd te legen om zo weinig mogelijk wespen aan te trekken.

Wespen verjagen via sterke parfums

Wespen verjagen via sterke parfums

Sommige mensen denken dat het verstandig is om een sterk parfum te dragen om hun angstzweet te maskeren en zo wespen uit hun buurt te houden. Helaas werkt dit niet, omdat de geur van zoete parfums namelijk wel aantrekkelijk is voor wespen. Bovendien behoren sterke geuren, zoals parfums, voor wespen niet thuis in de natuur en kunnen ze hen in de war brengen. Hierdoor kunnen ze fel reageren en zelfs een aanval uitlokken. Daarom is het net belangrijk om sterke parfums te vermijden wanneer je de natuur in trekt of wanneer je weet dat er veel wespen in de buurt zijn. Het beste is om helemaal geen parfum te dragen als je in de buurt van wespen bent, om de kans op aanvallen te verminderen.

fabel

Wespen verjagen via planten

Wespen verjagen via planten
Wespen verjagen via planten

Ook deze mythe klopt niet. Zoals bij geuren van voeding, bestaan er ook diverse planten met geuren waar wespen niet van houden. Enkele voorbeelden zijn lavendel, tomatenplanten, muntplanten, alsem, enzovoort. Net zoals hierboven zullen wespen zich ook niet laten verdrijven door deze geuren en zullen ze nog steeds een bezoekje brengen wanneer er andere lekkere geuren te vinden zijn. Wel zal je tuin een minder aangename plek worden voor wespen en is er dus minder kans op wespennesten in de tuin.

fabel

Wespen verjagen via geluid

Wespen verjagen via geluid is een methode die sommige mensen gebruiken om insecten op afstand te houden. Er wordt gezegd dat het afspelen van bepaalde geluiden, zoals ultrasone geluiden of geluiden die lijken op het gezoem van een wespenkoningin, wespen kan afschrikken en bestrijden. Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode echt werkt. Wespen hebben een goed gehoor, maar het is onwaarschijnlijk dat ze zich laten afschrikken door geluid. Bovendien kunnen deze geluiden ook andere dieren in de omgeving verstoren, zoals vogels of huisdieren. Het is dus beter om andere, effectieve methoden te gebruiken om wespen op een veilige manier te verjagen.

fabel

Wespen verjagen via kleuren

Een veelvoorkomende misvatting is dat felle, heldere kleuren wespen aantrekken en donkere kleuren ze verjagen. Dit is echter een fabel. Wespen worden aangetrokken tot geuren en voedsel, niet door kleuren. Het vermijden van felle kleuren, zoals geel, paars, rood en blauw, zal dus geen invloed hebben op de hoeveelheid wespen. In plaats daarvan is het belangrijk om je te concentreren op methodes die wel werken, zoals het vermijden van zoete geuren en het afdekken van voedsel tijdens buitenactiviteiten.

fabel

Wespen verjagen via een insectenlamp

Wespen verjagen via insectenlamp
feit

Er zijn veel insectenlampen op de markt die beweren wespen te verjagen. Sommige personen hebben goede ervaringen gehad met deze lampen, terwijl anderen juist niet tevreden zijn over het resultaat. Insectenlampen werken door middel van UV-licht dat insecten aantrekt, waarna ze worden geëlektrocuteerd of verbrand door tegen de lamp aan te vliegen. Het is een feit dat wespen aangetrokken worden door ultraviolet licht. Hoewel de lamp dus inderdaad wespen kan bestrijden, heeft het ook nadelen. Zo trekt de lamp niet alleen wespen, maar ook andere insecten aan, zoals motten en nachtvlinders. Daarnaast kan de geur van verbrande insecten onaangenaam zijn. Het is aangeraden om rekening te houden met deze nadelen voordat je besluit een insectenlamp aan te schaffen om wespen te verjagen.

Wespen verjagen met een dreigende blik

Er wordt wel eens beweerd dat als je een wesp lang genoeg dreigend aankijkt, hij niet zal steken. Dit is echter een fabel. Het spreekt voor zich dat je een wesp niet kan wegstaren, maar we leggen toch even uit waarom dit niet werkt. Wespen hebben namelijk een beperkt gezichtsvermogen en kunnen alleen vage kleurvlakken en ultraviolet licht waarnemen. Ze kunnen geen ogen onderscheiden en zullen dus geen enkele reactie vertonen op jouw ‘dodelijke’ blik. Bovendien zijn wespen van nature agressief als ze zich bedreigd voelen en zullen ze steken als ze denken dat ze aangevallen worden. Wespen bestrijden met jouw dreigende blik is dus geen goed idee.

fabel

Wespen verjagen via haarlak of deo

Wespen verjagen via haarlak of deo

Het is een veelgehoorde mythe dat je wespen kunt bestrijden door ze te bespuiten met haarlak of deodorant. Dit is echter een gevaarlijke methode om twee redenen. Ten eerste kunnen de stoffen die in haarlak en deodorant zitten, de wespen irriteren en agressief maken. Hierdoor kunnen de wespen juist op jou afkomen en je steken. Ten tweede maakt de stof die een dode wesp uitscheidt, andere wespen agressiever. Als je dus één wesp doodt met haarlak of deodorant, kan dit ervoor zorgen dat andere wespen in de buurt juist agressiever worden en jou aanvallen. Dit is dus geen effectieve en veilige methode om wespen te verjagen.

fabel

Wespen verjagen met geweld

Een van de slechtste methoden om wespen te verjagen is geweld. Slaan naar wespen of draaien met de handen om wespen te bestrijden is geen goed idee. Wanneer wespen zich bedreigd voelen, worden ze agressiever en is de kans op een aanval groter. Bovendien scheiden dode wespen een specifieke geur af die andere wespen agressief kan maken, zoals hierboven reeds vermeld. Het is ook niet verstandig om weg te rennen van wespen, omdat ook dit gezien kan worden als een bedreiging. Als je in de buurt bent van wespen, blijf dan kalm en beweeg rustig. Probeer zo min mogelijk te storen en gebruik effectieve methoden om ze te verjagen in tegenstelling tot geweld.

fabel

Wespen verjagen via een nep wespennest

waspinator

Copywright afbeelding wespenverjager Bol.com

feit

Een eenvoudige, maar effectieve manier om wespen te bestrijden, is het ophangen van een nep wespennest. Wanneer wespen in de buurt komen van dit “wespennest”, denken ze dat ze zich in het territorium van andere wespen bevinden en vliegen ze snel weg. Speciaal hiervoor ontworpen is de ‘Waspinator’, die je best zo vroeg mogelijk in het seizoen ophangt. Het nep wespennest is een ideale oplossing om wespen op een gemakkelijke, goedkope en niet-schadelijke manier te verjagen, zonder dat het andere dieren of het milieu schaadt.

Wespen verjagen via waterzakjes

Ook het ophangen van waterzakjes is één van de vele methodes die wordt aangeraden. Hierbij vul je een diepvries- of boterhamzakje met water en hang je dit ergens in de tuin om wespen te verjagen. De reflectie van het water zou de oriëntatie van de wespen verstoren, waardoor ze de plek verlaten. Hoewel deze methode vaak genoemd wordt en reeds in het nieuws verscheen als een effectieve manier om wespen te bestrijden, is dit een fabel. Wespen laten zich namelijk niet wegjagen door waterzakjes, net zoals ze zich niet laten wegjagen door onaangename geuren.

fabel

Wespen verjagen via water

Wespen verjagen via water

Een andere veelbesproken methode is het vernevelen van water op de wespen die rond je tafel vliegen via een plantenspuit. Het idee hierachter is dat wespen niet van regen houden en terugvliegen naar hun nest. Helaas is dit een fabel. Wespen zijn namelijk niet bang voor water en kunnen zelfs in de regen blijven vliegen. Bovendien kan het vernevelen van water op wespen juist hun agressie opwekken, waardoor ze zich bedreigd voelen en kunnen gaan steken. Ook deze methode is geen goed idee om wespen te bestrijden.

fabel

Wespen verjagen via wind

Wespen verjagen via wind

Een andere veelgehoorde fabel is dat wespen niet van wind houden en dat het daarom slim is om op een winderige plek te zitten of een ventilator te gebruiken om ze op afstand te houden. In werkelijkheid klopt dit niet helemaal. Wespen kunnen zich wel degelijk door de wind voortbewegen en kunnen door de wind zelfs richting jouw tafel geblazen worden. Bovendien zijn wespen sterk genoeg om te vliegen tegen de wind in, waardoor een ventilator geen effectieve methode is om wespen te verjagen.

Wat wel kan helpen, is om beschutte plekken te vermijden aangezien wespen hier graag hun nest maken. Op een open plek is de kans kleiner dat er wespen in de buurt zijn. Maar ook dit is geen garantie dat wespen helemaal wegblijven.

fabel

Wespen bestrijden

Zoals hierboven beschreven, zijn de effectieve methodes om wespen zelf te verjagen schaars. Wanneer je toch overlast ervaart door wespen, is het verstandiger om een professional in te schakelen om deze wespen definitief te bestrijden

Neem gerust contact op met De Verdelger om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen.