De hoornaar kon de afgelopen jaren rekenen op heel wat media-aandacht in België. Deze exotische wespen zien er dan ook angstaanjagend uit en brengen wel wat problemen met zich mee wanneer ze zich nestelen in de buurt van mensen. Ook voor hun kleine broertjes, de gewone wesp, zijn ze een ware plaag. Bestrijden is dus de boodschap! Wij geven je alvast mee hoe je hem herkent, of ze effectief gevaarlijk zijn en hoe je ze bestrijdt.

 

Wat is een hoornaar en hoe herken je hem?

De hoornaar is eigenlijk op het eerste zicht niet meer dan een uit de kluiten gewassen wesp die een wat zwaarder geluid maakt. Ze komen uiteraard niet zo vaak voor als de gewone wesp. Desalniettemin is het zeker een voordeel wanneer je ze snel kan herkennen. Want, net zoals de limonadewesp, is een steek van een hoornaar geen pretje. Door zijn groter formaat, is ook de angel net iets langer wat voor een pijnlijkere steek zorgt.

Een ander distinctief kenmerk van de hoornaar is dat het voorste deel van het lijf en de kop een roodbruine kleur hebben. Ook hebben ze twee stevige kaken en zijn de vleugels lichtbruin van kleur. Het zijn bovendien taaie rakkers, aangezien ze ook gewoon in de regen vliegen. Zie je tijdens een lichte regenbui nog een wesp vliegen, dan kan je er van op uit dat het om een hoornaar gaat.

 

Welke soorten hoornaars zijn er?

De meest voorkomende soort in ons land is de Europese hoornaar. Dit zijn ondertussen inheemse bewoners geworden. Sinds enkele jaren werd ook de Aziatische hoornaar gespot in België. Het grootste verschil tussen beide soorten is dat de Europese variant iets groter is. De Aziatische hoornaar lijkt nog meer op een gewone wesp, met het enige verschil dat deze bijna volledig zwart zijn. Enkel de poten hebben opvallende gele uiteinden.

Tenslotte bestaat er ook nog zoiets als de Aziatische reuzenhoornaar. Deze soort is voorlopig nog een ver van ons bed show, aangezien ze enkel voorkomt in het verre oosten. De reuzenhoornaar is nog tweemaal zo groot als de gewone hoornaar, en zorgen dan ook voor heel wat paniek. In België is geen reden tot zorgen om deze beestjes tegen te komen, in tegenstelling tot wat de media de afgelopen jaren deed uitschijnen. Door enkele misleidende nieuwsberichten, heerste er heel wat verwarring bij de bevolking omtrent de aanwezigheid van de reuzenhoornaar in ons land.

 

Zijn hoornaars gevaarlijk?

De hoornaars die actief zijn in ons land vallen mensen doorgaans niet lastig. Ze houden zich vooral bezig met het jagen op andere insecten, die moeten dienen als voedsel voor de larven in het nest. Ook hun kleinere soortgenoten, zoals bijen en wespen, worden niet gevrijwaard. In dat opzicht zijn het bondgenoten van de mens om lastige bijen en wespen weg te houden tijdens een zomerse barbecue.

Niettegenstaande kunnen ze ook agressief uit de hoek komen tegenover mensen. Er is namelijk één ding waar een hoornaar niet tegen kan: wanneer je te dicht bij het nest komt. Ze zullen er alles aan doen om het nest te beschermen en bijgevolg heel agressief reageren. Indien je vaststelt dat er nest in jouw tuin, of rond jouw woning zit, blijf dan op een veilige afstand en kom zeker niet te dichtbij.

Een steek van de hoornaar is op zich niet gevaarlijk, maar kan wel zeer pijnlijk zijn. Uiteraard hangt veel af van waar je precies wordt gestoken. Een steek in de nek of hals kan bijvoorbeeld voor ademhalingsproblemen zorgen door zwelling. Ook wanneer je allergisch bent aan wespengif, bel je best meteen jouw dokter op.

 

Hoe de hoornaar bestrijden?

Zelf de hoornaar bestrijden of een nest proberen verwijderen, is om problemen vragen. Wanneer je zelfs nog maar de vliegroute verstoort, kunnen ze al agressief worden. Op een bepaald moment kan je er echter niet meer onderuit en dient het nest weggehaald te worden voordat je gezinsleden, klanten of medewerkers aangevallen worden.

De professionele hulp van een bestrijder is dus aangeraden. De Verdelger komt bij je langs om het probleem vast te stellen en gaat nadien aan de slag met de bestrijding. Na de bestrijding geven wij je ook nog enkele adviezen mee om een volgend nest te voorkomen.

Plan een afspraak in
of bel ons meteen