Benieuwd naar de verschillende soorten ratten die in België voorkomen? In deze blog bespreken we de meest voorkomende rattensoorten. Of je nu te maken hebt met de beruchte bruine rat, de mysterieuze zwarte rat of de ondergrondse woelrat, het is belangrijk om deze rattensoorten te kunnen herkennen en te begrijpen. Ontdek hun kenmerken, leefomgeving en gedrag, en leer hoe je ze kan onderscheiden van elkaar.

Bruine rat herkennen

De meest voorkomende rattensoort in België is de bruine rat. Ze wordt ook wel de rioolrat genoemd en zorgt voor de meeste rattenplagen. Zoals de naam het al aangeeft, kan je deze rat herkennen aan zijn bruine vacht, maar de vacht kan ook variëren naar een grijsachtige kleur. Verder is de bruine rat veel groter dan andere rattensoorten. Zo zijn ze gemiddeld 20 tot 25 centimeter lang, maar ze kunnen tot wel 40 centimeter lang worden. Hun staart is meestal korter dan de lichaamslengte en heeft een schubachtige structuur. Daarnaast heeft de bruine rat een stompe snuit en heeft hij eerder kleine oren. Als we afgaan op hun gedrag, komen ze vaak ‘s nachts voor en prefereren ze vochtige gebieden. Je kan ze ook herkennen aan hun pootafdrukken en uitwerpselen. Bruine ratten laten vaak zichtbare pootafdrukken achter, die je kunt herkennen aan de vijf tenen met klauwen. Hun uitwerpselen zijn langwerpig en hebben een spits uiteinde.

Bij het zien van een rat in de tuin is het belangrijk om op zoek te gaan naar het rattenhol. Dit bevindt zich ondergronds en heeft een ronde toegang van 6 tot 8 cm. Het nest is doorgaans dicht bij een voedselbron te vinden en in onze tuinen is dat vaak een composthoop, een kippenren of een duivenhok.

bruine rat ID
bruine rat
rattenhol in tuin

Zwarte rat herkennen

De zwarte rat is ook een voorkomende rattensoort in België, die voornamelijk geassocieerd wordt met stedelijke gebieden. Zo vind je deze rattensoort vaak in gebouwen, op zolders of in de buurt van voedselbronnen, denk maar aan de film Ratatouille. 😉 Hun favoriete plekjes zijn onder daken of tussen vloeren en plafonds, en bovendien leven ze niet of nauwelijks buiten. De vacht van een zwarte rat is donkerder en zijn lichaam is slanker. Zwarte ratten zijn kleiner dan bruine ratten, met een gemiddelde lengte van ongeveer 15 tot 24 centimeter. De staart van een zwarte rat is wel iets langer dan de lichaamslengte en kan oplopen tot 25 centimeter. Ook hun staart is schubachtig, maar is wel dunner in vergelijking met andere rattensoorten. In tegenstelling tot de bruine rat, heeft de zwarte rat een spitse snuit waaraan je hem kan herkennen.

zwarte rat ID
zwarte rat
Ratattouile

Woelrat herkennen

De derde meest voorkomende rattensoort is de woelrat, die zich ondergronds bevindt. Deze ratten verblijven vooral in moerassen, waterwegen en weilanden. Woelratten hebben een compact lichaam en zijn meestal 15 tot 22 centimeter lang. Zoals de bruine rattensoort, hebben ook woelratten een bruine vacht die vaak ruw en gekruld lijkt. In vergelijking met de andere rattensoorten, is hun snuit vaak stomper. Verder is de staart relatief kort met zo’n 7 tot 11 centimeter en is die ook bedekt met schubben. Een ander opvallend kenmerk van de woelrat zijn de graafpoten aan de voorpoten. Deze graafpoten zijn immers nodig om te kunnen graven in de grond.

De woelrat woont op verschillende plaatsen, waaronder natuurlijke wateren, bossen, grasvlakten, akkers en zelfs in tuinen. Het nest van de woelrat bestaat meestal uit gras en bevindt zich zowel ondergronds in gangen als bovengronds wanneer de grond erg nat is. Ze graven uitgestrekte gangenstelsels net onder het oppervlak van de grond, meestal hoog genoeg zodat je ze gemakkelijk kunt volgen vanwege de lichte welving van de grond. Net als mollen duwen de woelratten de aarde naar buiten, maar de resulterende hopen zijn altijd platter dan molshopen en bevatten meestal ook plantendelen die omhoog zijn gekomen.

❗️Vaak worden woelratten verward met muskusratten vanwege hun vergelijkbare leefgebieden en graafgedrag. Je kan ze onderscheiden aan de hand van hun omvang, snuit, oren en poten.

Omvang

Woelratten hebben een compact en gedrongen lichaam, terwijl muskusratten groter en slanker zijn.

Snuit

Woelratten hebben een stompere snuit dan andere rattensoorten.

Oren

Woelratten hebben zeer kleine oren in tegenstelling tot de muskusratten.

Poten

Woelratten hebben graafpoten met sterke klauwen. Muskusratten daarentegen hebben nog extra zwemvliezen tussen de tenen van hun graafpoten.

Woelrat ID
Woelrat
woelrat hol

Rattenbestrijding

Wanneer je te maken krijgt met deze ongewenste gasten, schakel je best een professionele ongediertebestrijder in. De Verdelger helpt je graag verder. Ontdek onze aanpak en contacteer ons vrijblijvend.

Plan een afspraak in of bel ons meteen