Muizen en ratten zijn veelvoorkomende plaagdieren die voor overlast en schade kunnen zorgen in huizen, bedrijfspanden en openbare ruimtes. Ondanks hun kleine formaat en schattige uiterlijk kunnen ze aanzienlijke schade aanrichten aan eigendommen en gezondheidsproblemen veroorzaken door het verspreiden van ziektes en bacteriën. Het is daarom van belang om snel en effectief actie te ondernemen bij het signaleren van een muizen- of rattenplaag. In deze blog zetten we speciaal voor jou de veelgestelde vragen over muizen- en rattenbestrijding op een rijtje.

Veelgestelde vragen over muizen- rattenplagen

Hoe ontstaat een muizen- of rattenplaag?

Een muizen- of rattenplaag kan ontstaan door verschillende factoren. Wanneer deze knaagdieren een geschikte omgeving vinden waar ze voedsel, water en beschutting kunnen vinden, kunnen ze zich snel voortplanten en een plaag vormen. Voedsel is vaak de belangrijkste aantrekkingsfactor voor muizen en ratten, waardoor het belangrijk is om geen etensresten rond te laten slingeren en alles goed schoon te maken. Daarnaast kunnen muizen en ratten gemakkelijk door plastic of karton knagen, waardoor het verpakken van voedsel in afsluitbare bakjes en het bewaren ervan in afgesloten kasten of lades van groot belang is. Enkele indicaties om te weten of je last hebt van een ongedierteplaag, kan je vinden op onze pagina’s over muizen en ratten.

Hoeveel muizen of ratten zitten er gemiddeld in huis bij een ongedierteplaag?

Het aantal muizen en ratten dat zich in huis bevinden tijdens een ongedierteplaag kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis, de beschikbaarheid van voedsel en water en de toegankelijkheid van schuilplaatsen. In sommige gevallen kan het gaan om slechts enkele muizen of ratten, terwijl in andere gevallen sprake kan zijn van tientallen of zelfs honderden muizen en ratten. Deze dieren zijn berucht om hun razendsnelle voortplanting. Zo kan een muis ongeveer 4 tot 8 muisjes baren per nest en hebben ze gemiddeld 6 tot 10 nesten per jaar. Dit betekent dat een paar muizen in korte tijd kunnen uitgroeien tot een grote muizenplaag. De boodschap is dus een snelle bestrijding!

Veelgestelde vragen over muizen- en rattenbestrijding

Hoe lang leven muizen en ratten in huis?

Ook de gemiddelde levensduur van muizen en ratten kan variëren naargelang de omgeving waarin ze leven, de beschikbaarheid van voedsel en water en het al dan niet blootstaan aan bedreigingen zoals roofdieren en ziektes. Over het algemeen hebben muizen en ratten een kortere levensduur in het wild dan in huis, omdat ze in de vrije natuur blootstaan aan meer gevaren en bedreigingen. In huis kunnen muizen gemiddeld 1 tot 2 jaar leven, terwijl ratten ongeveer 2 tot 3 jaar kunnen leven. Daarnaast worden vrouwtjes meestal ouder dan mannetjes.

Kun je muizen en ratten tegelijk in huis hebben?

Het korte antwoord is: meestal niet! Wanneer je muizen in huis hebt, zijn er meestal geen ratten. Muizen en ratten zijn namelijk erg territoriaal en vermijden elkaar liever, waardoor het onwaarschijnlijk is dat beide knaagdieren zich in hetzelfde gebied vestigen. Hoewel het niet vaak voorkomt, is het niet onmogelijk. Hieronder leggen we uit hoe je het verschil tussen muizen en ratten kan herkennen.

Hoe weet je of je muizen of ratten in huis hebt?

Om erachter te komen of je muizen of ratten in huis hebt, zijn er verschillende aanwijzingen waar je op kunt letten.

Grootte

Het grootste verschil tussen beide knaagdieren is de grootte. Ratten zijn doorgaans twee tot drie keer groter dan muizen.

Oren en staart

Het is ook mogelijk om een volwassen muis te onderscheiden van een jonge rat door naar de oren en de staart te kijken. Muizen hebben grote oren en een staart die langer is dan het lichaam, terwijl jonge ratten grotere poten hebben in verhouding tot de rest van hun lichaam.

Keutels

Als je geen tijd of gelegenheid hebt om het knaagdier zelf te observeren, zijn de keutels een goede indicator. Muizenkeutels zijn klein en spits en liggen meestal verspreid in de ruimte, terwijl uitwerpselen van ratten groter zijn en vaak in hoopjes aan elkaar geplakt liggen.

Dieet

Een ander verschil tussen muizen en ratten is hun dieet. Muizen zijn kritischer over hun maaltijden en houden vooral van zoete snacks zoals koekjes, suiker en chocolade. Ratten zijn daarentegen alleseters en eten dus bijna alles wat ze kunnen vinden, bijvoorbeeld kabels, boeken en houtwerk.

Smeersporen

Zowel muizen als ratten laten soms een vettig laagje achter op de vloer, maar bij ratten is dit buiksmeer meer uitgesproken. Beide knaagdieren hebben slecht zicht en maken daarom gebruik van dezelfde routes, waardoor je na verloop van tijd smeersporen kunt zien. Omdat de rat groter is, is de kans groot dat het om een rat gaat wanneer je smeersporen waarneemt.

blog veelgestelde vragen

Als je er nog steeds niet zeker van bent of je muizen of ratten in huis hebt, kun je best een professionele ongediertebestrijder raadplegen. Zij hebben de kennis en ervaring om de aanwezigheid van muizen of ratten in huis vast te stellen en een effectieve bestrijdingsmethode toe te passen.

Is het erg om muizen en ratten in huis te hebben?

Muizen en ratten in huis kunnen voor verschillende problemen zorgen. Ze zijn niet alleen onhygiënisch, maar kunnen ook schade aan je woning veroorzaken. Muizen zijn op zoek naar voedsel en een warme schuilplaats en zullen daarom proberen je huis binnen te dringen.

Naast de overlast en schade die muizen kunnen veroorzaken, brengen ze ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Muizen kunnen verschillende ziektes overbrengen op mensen en dieren, zoals de ziekte van Weil en salmonella. Deze ziektes kunnen worden overgedragen via de uitwerpselen, urine en speeksel van muizen en kunnen leiden tot koorts, misselijkheid, buikpijn en andere gezondheidsproblemen.

Ook ratten kunnen voor soortgelijke problemen zorgen en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Ratten kunnen ziektes overbrengen zoals de ziekte van Weil en salmonella, maar ook de ziekte van Lyme, hantavirus, enzovoort. Het is daarom belangrijk om snel en effectief in te grijpen bij een muizen- of rattenplaag om verdere verspreiding van ziektes en schade aan eigendommen te voorkomen. Hieronder geven we een antwoord op de meest gestelde vragen over muizen- en rattenbestrijding.

Veelgestelde vragen over muizen- rattenbestrijding

Hoe kun je muizen simpel bestrijden?

Gaan muizen vanzelf weg?

Als je te maken hebt met muizen in huis, is het onwaarschijnlijk dat ze vanzelf weer weggaan. Muizen zijn namelijk erg vasthoudend en kunnen zich snel voortplanten, waardoor een paar muizen al snel uitgroeien tot een plaag. Het is daarom belangrijk om snel in actie te komen en zo verdere overlast en schade te voorkomen. Bekijk hierna ook onze tips om muizen te voorkomen.

Waar kunnen muizen niet tegen?

Muizen zijn knaagdieren die vaak voor overlast in huis zorgen. Er zijn verschillende manieren om deze ongenode gasten te bestrijden en te voorkomen dat ze terugkeren. Hieronder bespreken we enkele natuurlijke middeltjes die je kunt gebruiken om muizen te bestrijden.

Spray geuren op kieren en spleetjes in huis

Muizen kunnen niet tegen bepaalde geuren. Het is een slimme methode om onderstaande geuren te mengen met water en op de kieren en spleten in huis te spuiten of de geur achter te laten in de buurt van de nesten om muizen te verjagen.

🐭 Tabasco
🐭 Cayennepeper
🐭
Kruidnagel
🐭
Uien
🐭 T
heezakjes
🐭
Pepermunt (bedruppel watten met pepermuntolie)
🐭
Chloor (bedruppel watten met chloor)
🐭
Knoflook (ook volledige teentjes knoflook kunnen helpen om muizen te bestrijden)
🐭
Wasverzachterdoekjes (stop deze doekjes in de kieren en spleten)

Naast deze natuurlijke methoden is het belangrijk om te zorgen voor een schone leefomgeving zonder voedselresten en afval, voedsel op te bergen in afsluitbare bakjes en kasten, gaten en kieren in de woning te dichten om te voorkomen dat muizen en ratten binnenkomen. Meer advies kan je in onze blog over tips tegen muizen en ratten vinden.

Hoe kun je ratten simpel bestrijden?

Hoe herken je een rattennest?

Als je vermoedt dat je last hebt van ratten in huis, is het belangrijk om te weten hoe je een rattennest kunt herkennen. Gelukkig is een rattennest meestal eenvoudig te herkennen aan bepaalde kenmerken. Een rattennest lijkt in de meeste gevallen op een vogelnest, maar is vaak platter en minder netjes afgewerkt. Het nest is gemaakt van verschillende materialen zoals takjes, stro, papier, stof en plastic. Ratten zijn namelijk echte knagers en gebruiken alles wat ze kunnen vinden om hun nest te bouwen. Verder bevindt een rattennest zich meestal op een warme en beschutte plek, zoals in een spouwmuur, onder de vloer of in een kruipruimte. Vaak zijn er ook sporen van uitwerpselen en knaagschade in de buurt van het nest te vinden.

Veelgestelde vragen over muizen- en rattenbestrijding

Waar kunnen ratten niet tegen?

Ook ratten kunnen niet tegen bepaalde geuren. Enkele geuren om ratten te bestrijden zijn:

🐭 Zwarte peper
🐭 Munt
🐭 Eucalyptus

🐭
Uien
🐭 Chloor

🐭 Azijn

🐭 Kamille

Hoe kun je muizen- en rattenplagen bestrijden?

Naast de natuurlijke middeltjes, zijn er ook nog doeltreffendere middelen om ratten en muizen te bestrijden. Hieronder lijsten we de verschillende methoden op.

Muizen en ratten bestrijden met hun natuurlijke vijand

Een natuurlijke manier om muizen en ratten te bestrijden is door gebruik te maken van hun natuurlijke vijanden. Katten, uilen en roofvogels zijn voorbeelden van natuurlijke vijanden van muizen en ratten. Door deze dieren in de buurt van je woning te hebben, kun je muizen en ratten op een natuurlijke manier bestrijden.

Als je zelf geen kat hebt, kun je overwegen om een kat te lenen van een vriend of familielid om een kleinschalig aantal muizen en ratten te bestrijden. Ook kun je nestkasten ophangen voor uilen en roofvogels om ze aan te trekken naar je tuin of omgeving. Houd er echter wel rekening mee dat deze dieren ook andere vogels kunnen vangen.

Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat het inschakelen van natuurlijke vijanden niet altijd voldoende is om een muizen- of rattenplaag te bestrijden. Het kan een aanvulling zijn op andere bestrijdingsmethoden, zoals het dichten van gaten en kieren in huis en het opbergen van voedsel op een veilige manier.

Veelgestelde vragen over muizen- en rattenbestrijding

Muizen en ratten bestrijden met een val

Een veelgebruikte methode om muizen en ratten te bestrijden is met behulp van vallen. Voor muizen kun je zowel voedsel als een professioneel lokmiddel gebruiken als lokaas in de val. Ratten zijn veel groter en vereisen dus grotere vallen, speciaal ontworpen voor ratten. Hierbij kun je kiezen voor een dodelijke rattenklem of een diervriendelijke rattenval waarin de rat blijft leven. Het is belangrijk om vallen op de juiste plaatsen te zetten en regelmatig te controleren om een effectieve bestrijding te garanderen.

Veelgestelde vragen over muizen- en rattenbestrijding

Muizen en ratten bestrijden met gif

Een andere veelgebruikte methode om muizen en ratten te bestrijden gebeurt via vergif. Er zijn verschillende soorten gif op de markt, zoals pasta’s, korrels en blokjes. Een werkzame stof in het gif is bijvoorbeeld Brodifacoum of Difenacoum, wat een inwendige bloeding veroorzaakt bij de knaagdieren. Het is echter uiterst belangrijk om het gif op een veilige en verantwoorde manier te gebruiken. Gif kan namelijk niet alleen schadelijk zijn voor muizen of ratten, maar ook voor andere dieren die het gif binnenkrijgen. Daarnaast kunnen knaagdieren resistent worden voor het gif, waardoor de bestrijding minder effectief wordt. 

Zelf gif gebruiken om de ongedierteplaag te bestrijden wordt meestal afgeraden omdat het niet diervriendelijk is en je nadien nog heel wat schoonmaakwerk hebt. Na het gif moet je de dode muizen en ratten namelijk zo snel mogelijk opruimen om verspreiding van ziektes en geurhinder te voorkomen. Het is ook belangrijk om beschermende handschoenen te dragen bij het opruimen van dode knaagdieren en ze op een veilige manier te verwijderen, bijvoorbeeld door ze te verpakken in plastic zakken en in de vuilnisbak te gooien.

Muizen en ratten bestrijden met een professionele ongediertebestrijder

Bovenstaande middelen kunnen werken om muizen en ratten te bestrijden, maar zijn niet ideaal. Wil je op een snelle en makkelijke manier afraken van muizen en ratten of heb je last van een serieuze plaag? Dan is het aangeraden om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Bekijk wat De Verdelger voor jou kan doen.

Wat is de prijs van professionele ongediertebestrijding?

Al onze prijzen vind je op onze prijzenpagina. Muizen en ratten professioneel laten bestrijden door De Verdelger kan al vanaf 140 euro. 

Plan een afspraak in of bel ons meteen