vlooien

Vlooien bestrijden

Kattenvlo – Katja ZSM

Vlooien zijn parasieten die zeer ver kunnen springen tot 17 wel centimeter hoog en 33 centimeter ver. Vlooien zijn gekenmerkt door hun zijdelings afgeplat lichaam en een duidelijk gesegmenteerd achterlijf. Ale vlooien zijn roodbruin of zwart van kleur en bereiken een lichaamslengte van 1,5 tot 4 millimeter.

De insecten zijn zo goed als blind en kunnen enkel grove lichtveranderingen zoals dag en nacht waarnemen. Ze kunnen echter wel zeer goed warmte waarnemen, hierdoor vinden ze gemakkelijk warmbloedige dieren zoals zoogdieren en vogels.

Wanneer de larven uit hun ei komen zien ze eruit als een worm. Na tweemaal te vervellen verpoppen de larves zich tot een volwassen vlo waarna zij zich opnieuw voortplanten. Op een gastheer kan een volwassen vlo maar liefst 130 dagen overleven.

Vlooien en larven verstoppen zich zeer graag in tapijten, maar liefst van 80% van de vlooien in huis verstoppen zich daar. Daarnaast zijn ze ook te vinden in kieren en spleten zoals achter plinten.

Wanneer een vlo een gastheer bijt, spuit zij speeksel waarvan een bestandsdeel van het speeksel ervoor zorgt dat het bloed niet stolt. Het is op dit speeksel dat het lichaam reageert en een zwelling ontstaat die jeukt. Vlooienbeten bevinden zich vooral in groepjes op de onderbenen, in het sokgebied of onder de broeksriem in tegenstelling tot muggenbeten die meer verspreid zijn. Niet alleen het speeksel van de vlo zorgt voor jeuk, ook het bewegen tussen de huid en de kleren zorgt voor jeuk bij de gastheer.

Vlooien kunnen verschillende parasieten bij de gastheer aanbrengen zoals lintwormen en bacteriën, dit is echter enkel gevaarlijk voor dieren.

Vlooienbestrijding is niet simpel. Vlooienpoppen kunnen namelijk tot 1 jaar overleven zonder voedsel of beweging, een volledige bestrijding is dus noodzakelijk om later niet opnieuw een vlooienplaag te hebben.

Neem meteen contact op met ons zodat uw vlooienprobleem van de baan is!

Contact

Plan een afspraak in
of bel ons meteen

Mail ons

info@deverdelger.be